Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τις επιστημονικές εκδηλώσεις

Είσοδος

Επιστημονικές Εκδηλώσεις

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε τα νέα και τις ανακοινώσεις μας

Είσοδος

Νέα & Ανακοινώσεις

Στοιχεία ενεργών μελών ΕΙΕΠ

Είσοδος

Ενεργά Μέλη

Τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας χρησιμοποιούνται ευρέως για την πρόληψη των επιπλοκών της παχυσαρκίας, ωστόσο, τα αποτελέσματα της χορήγησής τους στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου δεν είναι σαφή αυτή τη στιγμή. Πραγματοποιήσαμε μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

Ερευνήσαμε συστηματικά τις βάσεις MEDLINE, EMBASE, κεντρικό μητρώο ελεγχόμενων μελετών Cochrane, καθώς επίσης άρθρα και πρακτικά των σημαντικότερων συνεδρίων για σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές. Συμπεριλάβαμε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες με εικονικό φάρμακο μελέτες που ανέφεραν τα αποτελέσματα των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 

Συνολικά, η ορλιστάτη επέφερε μία μείωση 2.39 kg (95%CI: -3.34 έως -1.45) στο σωματικό βάρος, μείωση 0.27 mmol/L (95%CI: -0.36 έως -0.17) στην ολική χοληστερόλη, μείωση 0.21 mmol/L (95%CI: -0.30 έως -0.12) στην LDL, μείωση 0.12 mmol/L (95%CI: -0.20 έως -0.04) στη γλυκόζη νηστείας, μείωση 1.85 mmHg (95%CI: -3.30 έως -0.40 ) στη ΣΑΠ καθώς και μείωση 1.49 mmHg (95%CI: -2.39 έως -0.58) στην ΔΑΠ. Η σιμπουτραμίνη ήταν η μόνη που έδειξε στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα στην απώλεια βάρους και τη μείωση των τριγλυκεριδίων, ενώ το rimonabant σχετίστηκε με στατιστικά σημαντική επίδραση στην απώλεια βάρους και τη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Δε διαπιστώθηκαν άλλες στατιστικά σημαντικές διαφορές στις επιπτώσεις μεταξύ της θεραπείας κατά της παχυσαρκίας και του εικονικού φαρμάκου.

Συμπερασματικά, τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας συσχετίστηκαν με μείωση του βάρους, ανεξάρτητα από το είδος του φαρμάκου. Η ορλιστάτη και το rimonabant θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια βελτίωση σχετικά με τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου. Ωστόσο, η σιμπουτραμίνη μπορεί να έχει άμεση επίδραση στους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου.

 
Πηγή: PLoS ONE