Association of Pharmacological Treatments for Obesity With Weight Loss and Adverse Events. Rohan Khera, Mohammad Hassan Murad, Apoorva K. Chandar, Parambir S. Dulai, Zhen Wang, Larry J. Prokop, Rohit Loomba, Michael Camilleri, Siddharth Singh. JAMA, 2016; 315 (22): 2424

Σε μια ανάλυση που περιελάμβανε σχεδόν 30.000 υπέρβαρους ή παχύσαρκους ενήλικες, σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, η ορλιστάτη, η λορκασερίνη, η ναλτρεξόνη-βουπροπιόνη, η φαιντερμίνη-τοπιραμάτη και η λιραγλουτίδη, το καθένα ξεχωριστά σχετίζεται με την επίτευξη τουλάχιστον 5% απώλειας βάρους σε 52 εβδομάδες και η φεντερμίνη-τοπιραμάτη και η λιραγλουτίδη συνδέθηκαν με τις ψηλότερες πιθανότητες της επίτευξης τουλάχιστον 5% απώλειας βάρους, σύμφωνα με μια μελέτη που περιλαμβάνεται στο περιοδικό JAMA.
Περίπου 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες είναι υπέρβαροι και 600 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι σε όλο τον κόσμο. Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει εγκρίνει 5 φάρμακα απώλειας βάρους (ορλιστάτη, λορκασερίνη, ναλτρεξόνη-βουπροπιόνη, φαιντερμίνη-τοπιραμάτη, και λιραγλουτίδη) για μακροχρόνια χρήση σε παχύσαρκους (δείκτης μάζας σώματος [BMI]>30) ή υπέρβαρους (ΔΜΣ>27) ατόμων με τουλάχιστον 1 παράγοντα κινδύνου (διαβήτης τύπου 2, η υπέρταση, υπερλιπιδαιμία). Τα δεδομένα για την συγκριτική αποτελεσματικότητα των φαρμάκων αυτών είναι περιορισμένα.
Ο Siddharth Singh, MD, MS, του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, La Jolla, και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση τυχαιοποιημένων κλινικών μελετών που περιελάμβαναν υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες που έλαβαν θεραπεία με εγκεκριμένους από τον FDA παράγοντες για μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους για τουλάχιστον 1 έτος σε σύγκριση με έναν άλλο δραστικό παράγοντα ή εικονικό φάρμακο. Συμπεριλήφθηκαν 28 τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές με 29.018 ασθενείς . Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 23% των συμμετεχόντων με εικονικό φάρμακο είχαν τουλάχιστον 5% απώλεια βάρους έναντι 75 % των συμμετεχόντων που έλαβαν φαιντερμίνη-τοπιραμάτη, 63% των συμμετεχόντων που έλαβαν λιραγλουτίδη, 55% αυτών που έλαβαν ναλτρεξόνη-βουπροπιόνη, 49% αυτών που έλαβαν λορκασερίνη και 44% αυτών που έλαβαν ορλιστάτη.

Οι παράμετροι ασφάλειας και μακροπρόθεσμων επιπλοκών πρέπει να ερευνηθούν με περισσότερες μελέτες στο μέλλον.