Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) είναι Επιστημονικό Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. 
Λειτουργεί από το 1991, μία εποχή, που αν και μόνο τρεισήμισι δεκαετίες πριν, ο επιστημονικός κόσμος, η ιατρική κοινότητα και πολύ περισσότερο η κοινωνία δεν είχαν συνειδητοποιήσει τις επιδημικές διαστάσεις που προσλάμβανε το πρόβλημα της παχυσαρκίας και τις γενικότερες επιπτώσεις της στην υγεία των ατόμων. Από πολύ νωρίς, ήταν η πρώτη Εταιρεία που σε επιστημονική βάση ασχολήθηκε με την παχυσαρκία στην Ελλάδα, που παρουσιάζει υψηλά ποσοστά παιδικής, εφηβικής παχυσαρκίας και παχυσαρκίας ενηλίκων.
 
Οι κύριοι καταστατικοί σκοποί της ΕΙΕΠ είναι η επιστημονική έρευνα, μελέτη και εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας στην παχυσαρκία και τα μεταβολικά νοσήματα, καθώς και η πρόληψη της νόσου, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για τις πολλές και ποικίλες επιπτώσεις της παχυσαρκίας και του αυξημένου βάρους, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου.
 
Αριθμεί περισσότερα από 400 μέλη, τα οποία είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Γενικοί Γιατροί, κ.ο.κ.), Διαιτολόγοι-Διατροφολόγοι, Ψυχολόγοι, Νοσηλευτές και άλλοι Επαγγελματίες Υγείας, επιστήμονες που το αντικείμενό τους άπτεται του θέματος της Παχυσαρκίας και που καλούνται καθημερινά να διαχειρισθούν ασθενείς με υπέρβαρο ή παχυσαρκία.
 
Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας, είναι πλέον από τις πιο ιστορικές και σημαντικές ιατρικές εταιρείες, με σταθερή και συνεπή επιστημονική, εκπαιδευτική και επιμορφωτική παρουσία, επί 34 έτη, προς όφελος των ιατρών όλων των ειδικοτήτων και γενικότερα όλης της επιστημονικής κοινότητας. Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από τη διοργάνωση 18 Πανελλήνιων Συνεδρίων, ενός Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου (14th European Congress on Obesity 2005), ενός τριήμερου Συμποσίου του European Childhood Obesity Group (17th ECOG Annual Meeting 2007), SCOPE (Specialist Certification of Obesity Professional Education) Schools, 10 Διημερίδων Πανελλήνιας εμβέλειας, 8 Κλινικών Φροντιστηρίων, 8 Μετεκπαιδευτικών Επιστημονικών Συναντήσεων, και μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών/μετεκπαιδευτικών ημερίδων κ.ά. σε όλη την Ελλάδα. 
 

Με γνώμονα τη συνεχή επιμόρφωση των επαγγελματιών υγείας, έχοντας αναπτύξει συνεργασίες με Επιστημονικές Εταιρείες ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος της να συζητείται το θέμα της παχυσαρκίας και σε άλλους επιστημονικούς φορείς, συμμετέχει κάθε χρόνο σε μεγάλο αριθμό επιστημονικών εκδηλώσεων.

Το 2003 πραγματοποίησε την πρώτη πανελλήνια επιδημιολογική μελέτη σε ενήλικες και εφήβους με σκοπό την ακριβή καταγραφή του μεγέθους του προβλήματος της παχυσαρκίας, στην Ελλάδα. Τα δημοσιευμένα αποτελέσματα μπορείτε στη σελίδα των άρθρων.

 

Η ΕΙΕΠ εργάζεται συστηματικά και πρωτοστατεί:

  • στην αναγνώριση της παχυσαρκίας ως νόσου από το Υπουργείο Υγείας

 

  • στην εκπόνηση προγράμματος εκπαίδευσης των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας στην παχυσαρκία

 

  • στην θεσμοθέτηση του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης και Καταπολέμησης της Παχυσαρκίας Ενηλίκων

 

  • στη Συγγραφή Ελληνικών Κατευθυντηρίων Οδηγιών για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Παχυσαρκίας

 

Η ΕΙΕΠ είναι μέλος των:
 
  EASO LOGO
 
&

WOF Logo RGB